torsdag 9 september 2010

Into eternity



I Olkiluoto, ungefär 30 mil nordväst om Helsingfors, ligger ONKALO, ett jättelikt tunnelsystembygge djupt ner i underjorden, där det är tänkt att kärnkraftavfall ska förvaras.

Om detta har Michael Madsen gjort filmen "Into Eternity". Scener från arbetet med tunneln, intervjusvar från ansvariga och "kunniga" alterneras med inklipp av frågor och scener som fördjupar dokumentären till ett konstverk som är både ett politiskt inlägg, ett existentiellt rop, en störande estetisk upplevelse och ett, skulle man kunna säga, surrealistiskt vittnesbörd om mänskligt vansinne, ibland nästan sakralt i sina scener ur de väldiga tunnlarna, till musik av bland andra Sibelius, Pärt och Varése...

Kärnavfall måste förvaras i 100 000 år för att sluta vara livsfarligt, och till filmens egendomligaste och mest tragikomiska inslag hör de ansvarigas resonemang om hur man alls ska kunna förklara riskerna för kommande generationer så avlägsna att vi står ungefär lika långt från dem som neanderthalarna från oss.

I världen finns nu 250 000 ton radioaktivt avfall.

I Sverige planeras ett liknande avfallsförvaringssystem.

Ordet "Onkalo" betyder hemlighet.

Läs mer på www.intoeternitythemovie.com

Filmen såg vi på Bio Rio i Stockholm och nästa möjlighet att se den är den 15 september (då med samtal).

Observera att med ett regeringsskifte kan den planerade utbyggnaden av ny svensk kärnkraft stoppas.

3 kommentarer:

  1. Det är t.o.m. värre än så.
    Den sista neandertalarna dog för "bara" c:a 30.000 år sedan, så om dom hade lagt kärnavfall i jordens inre hade det idag varit över 70.000 år kvar att förvara det.
    Den senaste istiden var över för 11.500 år sedan och det ger ju lite perspektiv på vilka oerhörda tidsrymder det handlar om.
    Det finns med andra ord gott om tid för jordbävningar och andra naturkatastrofer att riva upp eller framtida levande att snoka reda på vad vi "gömt"

    Jag håller med helt om att "Onkalo" var en fantastiskt bra dokumentär.
    Men särskilt stolt över att vara människa på 2000-talet blev man ju inte.

    SvaraRadera
  2. Utifrån hur kärnkraftanhängarna resonerar vill jag bestämt påstå att neandertalarna fortfarande lever. Mitt ibland oss.

    SvaraRadera
  3. Jättebra att du lyfter kärnkraftsfrågan, som tyvärr helt försvunnit i den här valrörelsen. Men det kommer flera valrörelser och tids nog (tyvärr så) kommer verkligheten ikapp.

    Kärnkraften och dess nära kopplingar till kärnvapen är, för fortsatt biologisk existens på jorden, kanske världens viktigaste fråga.

    Vi måste gemensamt bli mycket bättre tala om alla billigare-miljömässigt rätta-säkra energisystem som finns. Worldwide sker just nu en oerhört expansion av det förnybara, Sverige som en gång frontade på området hamnar alltmer på efterkälken. Och såklart kommer nya stora reaktorer stå ivägen för det förnybara.

    Tekniskt-ekonomiskt-säkerhetsmässigt kan vi energieffektivisera 30-50% nästan utan att någon märker nåt, bygga ut det förnybara mycket snabbare än nu och - successivt börja avveckla vår kärnkraft - och vara föredöme för många andra. För jobben och vår samhällsekonomi är det energieffektivisering och förnybart vi ska satsa på!

    En kort kort stund här och nu, beslutar vi om framtid och frihetsgrader för, typ 3,000-5,000 generationer efter oss.

    Jättebra att du på ditt sätt lyfter kärnkraftsfrågan! Och i motvind stiger drakar.

    Anders

    SvaraRadera